Recepten

 

Recept Vlierbloesemsiroop Koude extractie

Het is weer zover, de vlierbloesem staat in bloei! Dat betekent lekkere siroop maken. En omdat dit onder wildplukken valt eerst even een paar regels waar je je aan hoort te houden:

  1. Pluk enkel voor eigen gebruik;
  2. Pluk met respect voor de natuur;
  3. Gun anderen ook wat;
  4. Pluk enkel bekende soorten;
  5. Houd je aan de regels van het gebied;
  6. Verstoor nooit de omgeving;
  7. Vervoer je plukwaar op een goede manier;
  8. Leave no trace.

 

 

Meer informatie over deze regels vind je op de site van het wild kamperen

 

Op internet is te vinden waar bij jou in de buurt vlierbloesem is te vinden.

BELANGRIJK: Zorg dat je wel de juiste vlierbloesem hebt, want de zogenoemde Kruidvlier is giftig. Als je dus geen ervaring hebt met vlierbloesem oogsten, ga dan eerst goed op internet zoeken naar het verschil tussen de eetbare soort en de giftige soort!

 

 

Wij zijn een middagje lekker op stap geweest en hebben van meerdere bomen een paar bloesemtrosjes geplukt. Het recept heb ik ooit eens ergens gevonden, waar weet ik niet, maar ik deel hem hier met jullie:

 

Ingrediënten:

  • 300 gr. Bloemtrossen
  • 800 gr. Suiker (wij gebruiken rietsuiker)
  • 500 mL. Water
  • Sap van 1 citroen

 

 

Onze oogst was 449 gr. Dus de andere ingrediënten moeten dan ook in hoeveelheid worden aangepast. In dit geval wordt het dan 1197 gr suiker, 748 mL water en het sap van 1,5 citroen.

 

Recept:

  • Maak van tevoren glazen flessen goed schoon door ze uit te koken.
  • ½ L water koken en zoveel mogelijk suiker erin oplossen. Citroensap toevoegen (tegen verkleuring als je lichte suiker neemt. Wij krijgen donkere siroop vanwege de rietsuiker, maar hebben toch het sap toegevoegd.) Laat het geheel afkoelen.
  • Bloemtrossen zonder steeltjes in een pan doen, en overgieten met de suikeroplossing. Samenpersen met een kleinere deksel met een zwaar voorwerp er op.
  • 24 uur laten staan. Door de vrijkomende bloemensap komen de bloemen onder water te staan.
  • Sap afgieten door een zeef. Je kunt nu nogmaals de bloemen gebruiken: giet er wat water bij, stamp het geheel flink aan, laat 15 minuten staan, giet het geheel af en knijp vervolgens de bloemtrossen uit zodat de siroop er zoveel mogelijk uit komt.
  • Voeg eventueel nog citroen toe voor de smaak.
  • De opbrengst zal in totaal ongeveer 2 L zijn.
  • Wil je de siroop direct gebruiken, dan kan het zo worden bewaard in glazen flessen in de koelkast voor ongeveer 2 weken. Wil je het langer bewaren, doe dan het volgende: breng de siroop tegen het kookpunt aan (dus niet koken!), giet het heet door een schone trechter in de uitgekookte flessen. De deksels moeten dicht “ploppen”. Wij hebben ze ondersteboven laten afkoelen.
  • Wanneer de siroop is afgekoeld controleer je of de deksels niet meer kunnen klikken. Als dat zo is zijn ze goed vacuüm getrokken en kun je ze langer bewaren.

Veel plezier met dit heerlijke recept!

Liefs,

Maaike