Overig

Lego

Mijn naam is Richard en in dit artikel licht ik mijn enthousiasme toe voor een van mijn hobby's.

 

Lego, iets wat voor een heel groot deel verantwoordelijk is voor het speelplezier in mijn jeugd wat zich zo tussen 1988 en 1998 afspeelde.

Wellicht voor velen herkenbaar heb ik in die periode de nodige Lego sets verzameld middels verlanglijstjes voor verjaardagen en Sinterklaas. Het merendeel van de Lego komt dan ook uit de jaren '90 waarin mijn inziens de leukste sets zijn verkocht.

Al snel werden bestaande modellen uit elkaar gehaald en bouwde ik zoals iedere Lego liefhebber auto's en huizen naar eigen ontwerp.

Het hoogtepunt in mijn jeugd was toch wel de bekende Lego monorail set '6399' die ik voor mijn verjaardag kreeg in 1991. Destijds een dure en gewilde set van 299 gulden, maar wel een musthave voor de liefhebber. Dit is vandaag de dag niet anders, gezien de bedragen die anno 2020 op gebruikte exemplaren worden geboden.

Onlangs heb ik mijn Lego letterlijk onder het stof vandaan gehaald waar het nog altijd lag uitgestald op de zolder van mijn ouderlijk huis. In 2019 was het zover dat ik thuis over de benodigde ruimte beschikte om alles weer op te bouwen.

Het was een groot karwij om alles handmatig te wassen en weer opnieuw op te bouwen, alles naar origineel model maar met hier en daar wat aanpassingen voor een meer realistisch effect. Vooral vrachtwagens aanpassen vind ik erg leuk.

Om de gewenste stad te kunnen uitstallen op de beschikbare ruimte heb ik nog wat straatplaten en enkele sets op marktplaats gekocht om het zo helemaal naar wens te kunnen neerleggen.

Lego is duidelijk een hobby die niet gebonden is aan leeftijd, kijk alleen al naar volwassenen die grote gevorderde sets als huizen, gebouwen en steden samenstellen waarvan op het internet vele foto's en filmpjes te vinden zijn.

Je kunt er eindeloos alle kanten mee uit, en dat maakt het leuk voor jong en oud.

 

Hieronder zijn een paar foto's van mijn Lego stad uit 1994. In dit filmpje zie je hoe mijn stad er nu bij ligt.